“Σαρώνει το ηλεκτρονικό εισιτήριο στον ΟΑΣΑ” … σε ποια χώρα ?

Σε μια εμπεριστατωμένη ομιλία του στο πρόσφατο συνέδριο του Economist για τις υποδομές, o γενικός διευθυντής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, κ. Γιώργος Αγραφιώτης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στην βελτίωση των εσόδων του ΟΑΣΑ στο πρώτο τρίμηνο του 2019 σαν συνέπεια της εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Και ακολούθησαν τα πανηγυρικά ρεπορτάζ και οι εκτιμήσεις για τα ΣΔΙΤ, την χρησιμότητα τους και την αναγκαιότητα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Ενδεικτικά απο τους τίτλους:

“Σαρώνει το ηλεκτρονικό εισιτήριο …”

“Από ρεκόρ σε ρεκόρ πάνε τα έσοδα του ΟΑΣΑ “

Ρεπορτάζ και εκτιμήσεις χωρίς μέτρο (και καμία σχέση με την αναφορά του κ. Αγραφιώτη) που -ούτε για μια στιγμή – δεν αναφέρθηκαν στην πραγματικά καταστροφική κατάσταση των αστικών συγκοινωνιών. Χωρίς σχόλια η εξέλιξη των εσόδων του ΟΑΣΑ. Οι εισπράξεις από εισιτήρια χωρίς επιδοτήσεις και λογιστικά τερτίπια.

Από 248 εκ. ευρώ έσοδα το 2014, με βάση τα ανακοινωμένα αποτελέσματα του 1ου εξαμήνου του 2018, το έτος θα κλείσει με έσοδα γύρω στα 150 εκ. ευρώ. Δηλαδή γύρω στα 37,5 εκ. ευρώ το τρίμηνο. Οπότε το τρίμηνο του 2019, αν παρουσιάσει αύξηση 28% θα φτάσει τα 48 εκ. ευρώ. Aκόμα 14 εκ. ευρώ λιγότερα από το τρίμηνο του 2014.

Μετά από 5 χρόνια, στην Ελλάδα της ανάπτυξης που βγήκε από τα μνημόνια, τα έσοδα του ΟΑΣΑ στο τρίμηνο 2019 είναι κατά 23% λιγότερα από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014 της κρίσης, των μνημονίων και της υπανάπτυξης.

Να μην ξεχάσουμε να συγχαρούμε την διοίκηση του οργανισμού, τον μέτοχο του το Υπερταμείο και τους πολιτικούς του προϊσταμένους που θυμήθηκαν ν’ αρχίσουν να κλείνουν που και που τις μπάρες. Και την ενημέρωση από τα ρεπορτάζ.

Σαρώνουμε, δεν ξέρω μήπως πετάμε κιόλας …

 

Νίκος Σταθόπουλος